De overgang van hormonale naar natuurlijke anticonceptie

Voel je ook al langer een verlangen om te stoppen met hormonale anticonceptie?
Je bent niet alleen: veel vrouwen zeggen nee tegen synthetische hormonen en kiezen voor een natuurlijke cyclus. De overgang van hormonale naar natuurlijke anticonceptie kan een uitdagende en ingrijpende stap zijn. Hieronder vind je informatie om deze overgang gemakkelijker te maken.

1. De werking van hormonale anticonceptie

Bij de meest gebruikelijke hormonale anticonceptie methoden, zoals de pil of een spiraal, wordt de eisprong volledig onderdrukt. De hormonen progesteron en oestrogeen, die normaal gesproken een cyclisch patroon volgen, worden continu op een hoog niveau gehouden. Wanneer je ongesteld wordt, is dat eigenlijk geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding. Deze constante hoge hormoonspiegel is in strijd met de natuurlijke cyclus van het vrouwelijk lichaam, dat normaal fluctueert.

2. Voordelen en nadelen van hormonale anticonceptie

Voordelen:

  • Kan helpen bij hormonale acné

  • Kan pijnklachten verminderen bij aandoeningen zoals bv endometriose

  • Voorkomt zwangerschap

Nadelen:

Hormonale anticonceptie legt het reproductieve systeem volledig stil, terwijl dit systeem bij een gezonde cyclus normaal functioneert. Hormonale anticonceptie is een van de weinige medicaties die wordt voorgeschreven zonder dat er een onderliggende ziekte is. Een goed werkend reproductief systeem is namelijk een teken van gezondheid, niet van ziekte.
Bij het nemen van hormonale anticonceptie kunnen verschillende gezondheidsklachten optreden (zie bijsluiter 😉), zoals emotionele afvlakking, depressieve gevoelens, gewichtstoename, een verhoogd risico op bloedklonters, en een verminderd libido. Sommige vrouwen nemen de pil juist om zorgeloos seks te kunnen hebben, maar ervaren ironisch genoeg dat hun libido afneemt.

  • Ongewenste hormonale bijwerkingen

  • Emotionele afvlakking

  • Minder zin in sex / verminderd libido

3. Een natuurlijke cyclus en de voordelen ervan

Een natuurlijke cyclus brengt je dichter bij jezelf en stelt je in staat verantwoordelijkheid te nemen voor je vruchtbaarheid, in samenspraak met je partner(s). Het biedt de kans om in dieper contact te komen met je lichaam. Vruchtbaarheid hoeft niet langer gezien te worden als een ziekte of iets dat moet worden onderdrukt, maar als iets moois en waardevols. We mogen onze menstruatie en ons lichaam eren en volgen wat ons lichaam ons vertelt.

4. De overgang van hormonale naar natuurlijke anticonceptie

Hoe moet ik stoppen met hormonale anticonceptie?

Je kan je pilstrip uitnemen en dan geen nieuwe meer beginnen. Idem voor de nuvaring: na je stopweek breng je geen nieuwe ring in. Je eerste bloeding na het stoppen met hormonale anticonceptie is nog een hormonale bloeding. Tijdens deze bloeding ben je nog beschermd door de hormonen van de pil/nuvaring. Na deze bloeding is het wachten op een eisprong. Als je geen bloeding krijgt na het stoppen met de pil/nuvaring ben je nog tot acht dagen beschermd, daarna is er kans op zwangerschap!

Een spiraal of hormoonstaafje laat je verwijderen in samenspraak met je dokter

Wat gaat mijn omgeving zeggen?
Jarenlang heb je op school en in je omgeving gehoord dat natuurlijke anticonceptie alleen door 'gekken' wordt gebruikt, dat je meteen zwanger zult worden en dat dit uiterst onbetrouwbaar is. Op de website van Sensiplan vind je cijfers over de betrouwbaarheid en wetenschappelijke artikelen die de methode onderbouwen. De betrouwbaarheid van Sensiplan is 99,6 procent bij perfect gebruik.

De invloed op mijn seksleven?
Sensiplan werkt met een vruchtbare periode rond de eisprong, wat betekent dat je in die periode vruchtbaar bent en onbeschermde gemeenschap kan leiden tot zwangerschap. Intimiteit in de vruchtbare periode kun je op verschillende manieren beleven: je kunt gebruikmaken van een condoom, kiezen voor onthouding, of experimenteren met seksualiteit zonder penetratie.

Kan ik mezelf en mijn lichaam wel vertrouwen?
De angst om zelf de verantwoordelijkheid voor je vruchtbaarheid te dragen is begrijpelijk. Veel vrouwen hebben jarenlang vertrouwd op externe middelen om hun vruchtbaarheid te beheren, omdat dit vaak als een 'veilige' keuze werd gezien, waardoor we minder vertrouwen hebben in ons eigen lichaam. Maar zodra je besluit om je lichaam en cyclus van binnenuit te leren begrijpen, kan dit je een gevoel van empowerment geven. Je ontwikkelt een dieper bewustzijn van de signalen die je lichaam geeft over vruchtbaarheid, ovulatie, menstruatie en gezondheid. Dit kan leiden tot een diepere verbinding met jezelf, waarbij je meer bewust wordt van je lichaam en cyclische natuur. Het draait dus om veel meer dan vruchtbaarheid alleen: het gaat over je energie, emoties, gezondheid en eigenaarschap over je eigen lichaam en cyclus!